Hvor hardt kan idrettsstjerner presses?

Å lykkes i en idrett i dag handler om mer enn å bare skulle være best i sin idrettsgren. Utøveren må kunne gjøre en god figur i media og ha den rette innstillingen; en vinnerinnstilling uten å bli for arrogant. Alle skal derfor ha en liten del av en utøver, noe om kan føre til et nesten uholdbart press.

Hvor hardt kan idrettsstjerner presses

Egentlig burde det være nok at utøverne gjorde det bra på banen, i løypen eller hvor som helst de satser. Dette er tøft nok når marginene er så små som de er i dagens sportsgrener. Trenger vi egentlig det enorme fokuset på stjernes privatliv, nøye analyse av alle deres aktiviteter og lignende? Holder det ikke å se dem stå øverst på seierspallen?

Hardere trening, tøffere opplegg, mer datastyrt trening

Det er ikke enkelt å finne ut hva som gjør at en person presterer bedre på banen enn andre. Mange forskere har brukt mye tid på å prøve å finne svar på dette spørsmålet. Målet er å finne optimale treningsmetoder, treningsmønstre og restitusjonstid.

Livet utenfor idrettsbanen

Resultatet er at vi har fått en inngående kunnskap om kroppen og hvordan den fungerer. En kunnskap som har kommet flere enn bare idrettsutøvere til gode. Ulempen er at noen av metodene har vist seg å være skadelig, samt at noen av legene har prøvd å bruke ulovlige medisiner for å gi utøveren fordeler.

For utøverne har forskningen ført til at de møter høyere krav og mer trening. De fleste er underlagt strenge kostholdsplaner, søvn og trenings restriksjoner. Resultatet er at idretten sluker hele livet deres i periodene opp mot sesongen og under sesongen.

Livet utenfor idrettsbanen

Et menneske har mange sider og forskning har vist at et ensporet fokus kan ha negative konsekvenser. Vi mennesker trenger tid til å slappe helt av og gjøre ting bare for moro skyld. Personlig velger jeg ta en pause med sjakk på nettet, tjue-ett, CandyCrush eller andre spill.

Nå er jeg ikke en topp idrettsutøver, men jeg vil tro at de også trenger en pause.Heldigvis støtter forskningen meg og andre som tenker slik. Det er viktig for alle, uansett hva de holder på med, å ha litt alenetid og litt tid uten for høye krav. Litt tid til å bare slappe av, uten krav.

Sosiale medier og kravet om å være ”på” hele tiden

Det er ikke bare på sportsarena at idrettsutøveren må prestere. I dag må de være aktive på sosiale medier, stille opp for sponsorer og på felles arrangementer.  Dette er en ”jobb” de fleste lever godt med, men det kan innimellom bli veldig mye. Har vi rett til å vite alt om utøverens privatliv?

Mange utøvere har fått kjendisstatus og dette kan fort slå negativt ut. Idrettsstjernene opplever at en uskyldig tur på byen ender med store overskrifter i avisen neste dag. Kanskje blir de kalt inn på teppet, det blir trøbbel med sponsorer og folk/fans vender dem ryggen.

Idrettsstjerner har en sårbar inntekt

Idrettsstjerner har en sårbar inntekt

Alle om jobber vet at de må prestere for å få lønn. De må oppfylle bestemte krav og forpliktelser. Dette kan være å måtte skrive ferdig rapporter, fylle ut skjemaer eller utføre andre arbeidsoppgaver.

Hvis man ikke klarer å gjøre jobben sin, risikerer man å miste jobben og miste inntekten. Så enkelt er det ikke for en idrettsutøver. Deres prestasjoner blir hele tiden målt oppimot andre prestasjoner. Hvis utøver har noen dårlige konkurransedager, kan lønnen bli redusert eller til og med fjernet.

Dummer utøveren seg ut på sosiale medier, er det en stor risiko for at de plutselig står på bar bakke. Dette er et enormt press.

Lagspillere, slik som fotballspillere og håndballspillere, har det litt enklere. De får en fast årslønn, så de må sørge for at prestasjonene deres er gode hele året. Ulempen er at de må flytte dit klubben ønsker. Skikkelige gode spillere vil ofte bli solgt til andre lag, og må ta med seg hele familien til et nytt hus, kanskje til og med et nytt land. Spilleren selv har liten innflytelse på hvor de havner.

Usikkert og krevende yrke

Jeg tror vi, som samfunn, har presset mange utøvere for langt. Det er nok flere utøvere som aldri når sitt fulle potensial fordi det blir for mye for dem. De elsker sporten, elsker å trene og gjør det bra. Problemet er at de ikke helt passer inn i en A4 modell, de liker kanskje å gå ut på kvelden, de har mange kjærester, etc.

Slike ikke-sportslige aktiviteter får for stor oppmerksomhet og utøveren mister viktig fokus. Det er også mange nett-troll som mener de vet hva som trengs for å lykkes på banen eller i skisporet. De bruker sosiale medier for å uttrykke sin mening og for å presse utøveren. Resultatet kan påvirke utøveren negativt.

Jeg mener vi bør trekke oss litt tilbake. Ikke sette et umenneskelig press på utøverne, men la de få drive med det som er essensen: underholde oss med å gjøre det bra i sin sportsgren. Verken mer eller mindre.