Alle husker Grete Waitz

Dette er var en idrettsutøver som var viden kjent, ja langt utenfor Norges landegrenser også. Jeg kan godt huske mange av hennes store prestasjoner, og hun var ikke annet enn suveren på maraton og mellomdistanse. Jeg vil påstå at Grete Waitz var et stort forbilde for mange, og ikke bare blant damene men også oss mannfolk. På storhetstiden til Grete Waitz så hadde ikke Norge så mange store idrettsnavn internasjonalt som i dag, og hun var nok en av de største som Norge noen sinne har hatt.

Grete Waitz en legende

Det hersker absolutt ingen tvil om at hun hadde en idrettskarriere, uten sidestykke i norsk idrettshistorie. Hun hadde fødenavnet Andersen, men giftet seg til navnet Waitz – og det er jo dette navnet vi kjenner til når det kommer til Grete som en stor og internasjonal idrettsutøver. Vi snakker her om vår største medaljesanker på langdistanse gjennom tidene, og de fleste forbinder nok hennes navn fra store maratonløp rundt i verden.

New York Marathon

Når folk snakker om New York Marathon, så er det mange som tenker på nettopp Grete Waitz – og det er så klart ikke uten grunn. Hun vant faktisk dette maraton hele ni ganger, og i tillegg har hun både VM-gull og sølv fra OL på samme distanse. Det at hennes innsats som idrettsutøver har hatt stor betydning for kvinneidrett generelt, gjelder innenfor mange idrettsgrener og også utenfor Norge.

Allsidig løper

Allsidig løper

Selv om det kanskje er maraton Grete Waitz huskes best for, så løp hun også andre distanser og disipliner. Det var faktisk først på slutten av 1970-årene at de lengre distansene var noe hun virkelig satset hardt innenfor. New York Marathon er allerede nevnt, men også den kjente London Marathon vant hun to ganger – dette skjedde i 1983 og 1986. Men hun var også i sin tid en stor og habil terrengløper, med hele 5 verdensmestertitler på sin merittliste – og dette skjedde i perioden 1978 til 1983. Det er ikke plass eller tid til å ta med alle hennes bragder i en kort artikkel, og ingen er uenig med meg når jeg sier at Grete Waitz var en fantastisk idrettskvinne.

Kongen hedret Waitz

Det var ikke bare idrettsmedaljer hun mottok, men fikk faktisk også en rekke andre utmerkelser i løpet av sin karriere. I 1981 mottok hun St. Olavsmedaljen fra Kongen, og i 1989 var det St. Hallvardsmedaljen som stod for tur. Hun har også vunnet Sportsjournalistenes statuett «Årets idrettsnavn» hele fire ganger, og det har ingen klart hverken før eller etter Grete Waitz. Jeg husker henne godt fra min oppvekst på 1970- og 1980-tallet, og det er ikke noen tvil om at hun gjorde inntrykk på oss alle – uansett alder eller sportsinteresse så hadde alle et forhold til henne. Dessverre fikk hun kreft og døde bare 57 år gammel i 2011. Vi skal senere se på andre kjente norske idrettsnavn, som har lagt opp for en del år tilbake. Det vil være personer fra ulike idrettsgrener, men med mest vekt på sommeridretter.