Dans i Norge

Dans i Norge

Dans som idrett får relativt lite oppmerksomhet i media, både dans som barneidrett, toppidrett og som treningsform. Dans er ganske populær som en lavskala treningsform. Det fins mange treningsformer innen dans, og enda flere som kombinerer dans med andre treningsformer.

Dans som idrett og trening

Musikk kan ha en veldig motiverende effekt under trening, og kanskje derfor er det så populært å kombinere dans med andre treningsformer. Du ser dette spesielt i fitnessprogrammet zumba, som kombinerer latinsk dans med intervall og kardio. I Norge fins det dessverre ikke så mange muligheter til å drive med dans som idrett. Det er ikke mange kommuner hvor for eksempel ballett er et tilbud. Mulig kommer dette av mangel på instruktører eller trenere. Så er heller ikke Norge viden kjent for å ha oppfostret mange ballettstjerner gjennom tidene. Muligheten er der, dersom du bor på rette sted. Ellers blir det vanskelig å komme i gang tidlig.

Det er mulig å ta en ballettutdannelse på Kunsthøgskolen i Oslo. Den resulterer i en bachelorgrad. Veien videre i Norge er gjennom Nasjonalballetten UNG, som er et prosjekt av Talent Norge og Den norske opera og ballett. Nasjonalballetten skal gi elevene den bagasjen de trenger for å kunne takle en ballettkarriere. En av Norges store håp er Silas Henriksen. Han har allerede gjort det stort i Nederland, og kanskje kan han sette Norge på ballettkartet.

Rundt om i Norge finner man mange danseskoler og klubber, som ikke tilbyr ballett. Tittelen Barnedans benyttes ganske mange steder, og er som regel et tilbud for de aller minste til å bevege seg til musikk. Man skal opp i aldersgruppe for å finne dansetilbud som inneholder koreografi eller spesielle dansestiler. En stund var hip-hop svært populært. Dansetilbud følger ofte trender i musikkens verden.

Dans som underholdning

Dans som underholdning

Populære realityshow som ”So you think you can dance” har økt etterspørselen etter både hip-hop og andre dansetilbud. Mona Berntsen gjorde en god profil både da hun vant ”So you think you can dance” Scandinavia i 2008 og senere som danser for både Madonna, Justin Bieber og Justin Timberlake. Hun hadde først prøvd seg i programmet ”Dansefeber” i Norge, hvor hun dessverre plagdes med skader.

Vi husker kanskje likevel vinneren av dette programmet; Adil Khan. Adil var født inn i en familie hvor musikk var viktig, og søsteren hans er også kjent som musiker. Adil selv valgte å forlate musikken til fordel for dansen og var medlem i flere dansegrupper opp gjennom årene. Han vant noen priser, men det store gjennombruddet kom med seieren i ”Dansefeber”. I ettertid har han hatt roller som skuespiller både i West Side Story, Nøtteknekkeren og Jungelboka. Han har også vært programleder på NRK i et program hvor han skulle lære mennesker med ulike yrkesbakgrunner å danse.

Dans som underholdning på tv er fortsatt populært, og danseprogrammet som har høstet mest suksess i Norge er kanskje ”Skal vi danse?”. I programmet som fokuserer på selskapsdans skal norske kjendiser lære av og danse sammen med profesjonelle dansere. Programmet ble en hit fra start og er etter 16 sesonger fortsatt populært. Et tegn som tyder på at selve underholdningsverdien av dans er stor i Norge.