Maraton

Maraton

Maraton er en idrett hvor det løpes enten på vei eller i gate, i et langdistanseløp på 42.195 meter. Sporten er oppkalt etter en budbringer som løp fra Marathon til Athen, 40 km, og døde, og sporten ses på som et krevende løp innen friidrett og løpesport. Det er også noe som heter halvmaraton.

Maraton arrangeres flere steder i verden, og både amatører og profesjonelle deltar. I Norge så arrangeres det Oslo maraton hvert år. Boston Marathon er det eldste maratonløpet og ble første gang arrangert i 1897. I tillegg så arrangeres det maratonløp i byer som New York, London, Berlin og Chicago. World Marathon Majors er den viktigste tittelen en maratonløper kan vinne, og konkurransen arrangeres ved et poengsystem, der man blir rangert etter hvor godt man gjør det i maratonløp i byene Boston, Tokyo, Berlin, Chicago, London og New York – den som har flest poeng ut fra alle maratonløpene, vinner.

Boston Marathon arrangeres hvert år i Boston/USA og trekker i gjennomsnitt 20.000 deltagere og 500.000 publikummere, noe som gjør det til ett av de mest sette sportsarrangementene i New England. Den norske idrettsutøveren Ingrid Kristiansen har vunnet Boston Marathon 2 ganger, i 1986 og 1989. I 2013 så ble Boston Marathon utsatt for et bombeangrep  Noen timer etter at vinneren hadde krysset mållinjen og mens løpet fremdeles var pågående, så kom det 2 eksplosjoner ved mållinjen og 3 personer ble drept og over 100 skadet.

Maraton i Norge

I Norge så har Norgesmesterskap i maraton blitt avholdt siden 1897, og byer som har vært arrangører er Trondheim, Oslo, Drammen og Tromsø. Også NM i halvmaraton arrangeres i Norge, og startet i 1986, som en videreføring av landeveisløp. I Norge så har vi idrettsutøvere innen maraton som Grete Waitz, Ingrid Kristiansen og Sondre Nordstad Moen.

Maraton i Norge

Grete Waitz er en av de fremste idrettsutøverene og langdistanseløperene i Norge, og var også første kvinne til å vinne et mesterskap i maraton. Hun har hatt mye å si for kvinneidretten i Europa og USA. Grete Andersen, som er hennes fødenavn, vokste opp i Oslo og var aktiv som barn – allerede som 13-åring begynte hun med løpeidretten.

I 1984 så startet hun Grete Waitz-løpet i Norge, som i en periode var verdens største mosjonsløp for kvinner. Løpet skiftet etter hvert navn til Vårspranget, etter ukultur og problematikk i miljøet. Hun avsluttet karrieren sin i 1990. Ingrid Kristiansen er annen kjent norsk friidrettsutøver som har gjort det bra, også i maraton. Hun var egentlig skiløper, men har vunnet flere mesterskap innen friidrett. Sammen med Grete Waitz så har hun vært med på å løfte kvinneidretten, også internasjonalt. Kristiansen er fra Trondheim, og hun vant sitt første mesterskap allerede før hun var 15 år.

Sondre Nordstad Moen er en norsk friidrettsutøver som også holder på med langdistanseløp. Han har vært medlem av sportsklubben Vidar i Oslo, og også Strindheim IL. Da han vant Fukuoka Marathon i Japan, så var det som første ikke-afrikaner.