Ungdoms idrett

Ungdomsidretten er blitt et godt innarbeidet sportslig opplegg i Norges idrettsforbundet, med retningslinjer og regler som tar godt vare på ungdommen.

Stort sett alle klubbene har egene ungdomslag for de imellom 13 til 19 år, så dersom du ønsker det så finner du helt sikkert et tilbud i din lokale idrettsklubb.

Det mest kjente arrangementet for ungdommen må bli Norway Cup. Denne cupen arrangeres i Oslo hver sommer. Det har blitt verdens største fotball turnering for ungdom. Ett veldig godt tilrettelagt opplegg for ungdommene.

Norway Cup

Norway Cup har vokst seg til det største norske idretts arrangementet for ungdommer. For å delta må du være mellom seks og 19 år gammel.

Norway Cup ble startet på 70 tallet, så det har blitt en del år siden første gangen nå. Arrangementet er lagt til uke 31 hvert år og det er blitt mange lag som deltar i løpet av årene.

Det er rundt 6000 kamper som spilles her hvert år, og har vært med over 53 000 lag siden første avspark på 70 tallet. Et veldig populært stevne altså.

Det er mellom 1400 og 1600 lag som hvert år deltar i turneringen. Det er også lag fra rundt 60 forskjellige nasjoner, så det er også blitt et meget internasjonalt stevne.

Det er mange forskjellige klasser og alders grupper, det er de samme for gutter og jenter, det 11`er fotball med fem forskjellige grupper, 9`er fotball med en gruppe og 7`er fotball med fire grupper.

Aldersgruppene har sine egene oppsatte tider som det går på, fra 17 til 19 år spilles det i to 30 minutters perioder, 15 og 16 år med to 25 minutters perioder, 13 og 14 år har to 20 minutters perioder og 11 til 12 år har to 15 minutters perioder.

Det nye i Norway Cup at de nå har med tre mot tre kamper. Det er i de minste aldersgruppene at det arrangeres disse kampene.

Det spilles da på mindre baner uten målvakt og med kun tre spillere på hvert lag om gangen, disse spillerne byttes da gjerne underveis i kampen uten at den stanses.

Her er det både gutter og jenter i alderen seks til elleve år som kan delta, garantert en morsom opplevelse for de minste.

Norway Cup ble den første som anerkjente kvinnefotballen her i Norge. Jenter har vært med fra starten av. Mens Norges Fotballforbund ikke anerkjente kvinnefotballen før fire år senere. Banebrytende for kvinneidretten sier mange.

Her blir det delt ut spesielle utmerkelser og priser. Man får pris for den beste norske klubben, en vandrerpokal som deles ut hvert tredje år som heter Rolf Hofmos minnepokal for den klubben som viser til de beste resultatene gjennom de siste tre årene.

De har også mottat mange priser for sitt arbeid med ungdom gjennom de årene cupen har blitt arrangert. Ungdommens fredspris for internasjonal forståelse blant ungdom, Unicef Norges ærespris for fredsarbeid for barn og unge, sportsjournalistenes pris og Idrettens fredspris. Ildsjelen Frode Kyvåg mottok Kongens fortjenestemedalje, LO sin kulturpris, hederspris på idrettsgallaen, Peer Gynt prisen, NIOS ærespris, Pan prisen og årets Osloborger prisen for sitt arbeid med Norway Cup.

Link til årets Norway Cup finner du her, med påmelding og informasjon.